WAT ONS BEZIGHOUDT

12 sep

Kumiko Lamp

Ook dit jaar had ik weer een stand op de Kunstmarkt in Woerden om daar mijn werk te laten zien en hopelijk te verkopen. Ik zal daar meer over vertellen in een volgende post.

De vorige keer liet ik alleen mijn kant en klare kistjes en tafels zien, maar ik had besloten om dit jaar ook een demonstratie te geven. Daarom zocht ik iets dat je met relatief weinig gereedschap kan maken.

Kumiko is daarvoor ideaal. Het is een japanse vorm van houtbewerking waar je met kleine latjes patronen maakt. Die worden dan traditioneel weer gebruikt in bijvoorbeeld kamerschermen en schuifdeuren. Deze techniek werd tussen 600 en 700 AD ontwikkeld. Er bestaan zo'n 200 traditionele patronen.

Om te oefenen heb ik onderstaande lamp gemaakt. Het patroon heet asa-no-ha, de vlasbloem. Er wordt geen lijm gebruikt, het patroon en de lijstjes worden door spanning bij elkaar gehouden. De onderdelen moeten dus met grote nauwkeurigheid gemaakt worden.

Het frame is van eikenhout en is wel verlijmd. Ik heb het met vuur geblakerd en daarna geolied, wat ook een traditioneel japanse manier is om hout te veredelen.

Achter de paneeltjes is rijstpapier gelijmd met behulp van rijstlijm.

Om de onderdelen te kunnen maken heb ik mallen gemaakt om te kunnen zagen en met behulp van beitels de hoeken te snijden. Die heb ik op de kunstmarkt in mijn kraam gebruikt voor de demonstratie.