WAT ONS BEZIGHOUDT

22 mei

NL Doet: Kast voor Activiteitencentrum Zegveld

Dit jaar had ik mezelf voor het eerst opgegeven voor NL Doet, de jaarlijkse vrijwilligersdag voor goede doelen. In de lijst met klussen vond ik iets wat precies in mijn straatje paste: het maken van een opbergmeubel voor het Activiteitencentrum Zegveld.

Dit is een kleinschalig en kleurrijk centrum waar deelnemers met een verstandelijke beperking dagbesteding volgen van dinsdag t/m vrijdag.

In de dagbesteding wordt er onder andere kleding gerepareerd voor de derde wereld en van pelpinda's kettingen gemaakt voor vogels. Omdat de kleding en pinda's vaak in grote zakken worden aangeleverd was het handig om een opbergkast te maken zodat de spullen niet langer los in de dagbesteding stonden.

In overleg met de leiding heb ik de kast ontworpen van berken multiplex met één grote bergruimte onderin, en schappen voor kleiner spul bovenin. Berkenmultiplex is stevig, en de kwaliteit is prima geschikt voor meubels omdat er geen noesten in de zichtkant zitten.

De firma IBOMA, waar ik meestal mijn plaatmateriaal koop, was heel genereus bereid om mee te werken aan het project en gaf 20% korting op het plaatmateriaal.

In april heb ik de kast in onze werkplaats gemaakt en in elkaar gezet. Daarna weer gedemonteerd en naar de werkplaats van het Activiteitencentrum gebracht, waar hij door de mensen daar geschuurd en gelakt is. Omdat het ondertussen Coronatijd geworden was, was de dagbesteding dicht en hadden ze alle tijd.

In juni mocht de dagbesteding weer open en hebben we de inmiddels gelakte kast op zijn plek in elkaar gezet. Met slechts centimeters speling tussen de kast en de muur en het plafond past hij perfect.

Van deze kast hebben ze de komende jaren vast veel plezier.