WAT ONS BEZIGHOUDT

20 jan

Salontafel van noten

De klant had een stam notenhout in de tuin liggen. Die was van een boom die een aantal jaren eerder omgewaaid was. De stam was met een kettingzaag grof in schaaldelen gezaagd en opgelat om te drogen.

De vraag was of ik er een salontafel van kon maken. Meubelhout groeit normaal in een bos, waar de bomen elkaar min of meer recht houden. Alleenstaande bomen zoals ze in een tuin staan groeien vaak krom of torderen en dat maak het spannend om er een meubel van te maken.

Maar ik wilde het graag proberen. Ik maakte een ontwerp voor een ovale tafel, waar de klant mee accoord ging.

Toen het hout arriveerde, bleek dat de schaaldelen alles behalve constante diktes hadden. Omdat er een kettingzaag gebruikt was, zonder geleiding en van verschillende kanten ingestoken kon het zijn dat een plank aan 1 kant 50mm dik was en aan de de andere 30mm. Bovendien waren er hier en daar happen uit.

Toevallig had ik eerder op Youtube iemand gezien die daar een truuk voor had: De plank met behulp van blokjes op een vlakke ondergrond vast zetten, zó dat je hem door de van-dikte-bank kan halen. Die schaaft dan de bovenkant beetje bij beetje vlak. En daarna kun je de plank van de ondergrond afhalen, omdraaien en ook de tweede kant vlakken.

Daar hield ik uiteindelijk 20mm dikke planken aan over.

Ook waren de planken zo krom als een hoepel. Maar omdat het ontwerp voor een ovale tafel was, besloot ik om daar gebruik van te maken. Van de buitenste planken maakte ik 1 kant recht, en om de tafel genoeg breedte te geven heb ik er een volledig recht stuk tussen gezet. Een ingefreesde zwaluwstaart regel houdt het blad recht.

De poten staan onder een hoek tenopzichte van elkaar en zijn met koperen pennen aan elkaar en aan de tafel gezet. Een noten stijl houdt de poten recht en het onderstel stabiel.

Ik heb de tafel aangekleurd met Rubio Monocoat, in de kleur walnoten, wat de tekening mooi naar voren brengt.

Al met al een uniek stuk geworden, en omdat het van de klant hun eigen boom gemaakt is, heel bijzonder.